Dobry den, pracuji v dětské skupině,navštěvují nás děti od 3měsíců do 3 let. V práci řešíme jak správně, jak často a hlavně jakými prostředky provádět desinfekci povrchů a hlavně hraček, které jsou především dřevěné. Z Krajské hygieny nám bylo řečeno desinfikovat co 14dní přípravkami Savo a Sanitol, přijde nám to ale trošku nevhodné vůči těm nejmenším dětem. Můžete nám prosím poradit správný postup a vhodný (nepředražený) přípravek.

Dobrý den,

pro dezinfekci hraček je dobré použít dezinfekční prostředky, které jsou materiálově kompatibilní s danou hračkou a nejsou agresivní. V prvním kroku je nutné hračku mechanicky očistit a odstranit veškeré viditelné nečistoty. Následně ji ponořit do dezinfekčního roztoku, nebo ji otřít ubrouskem v tomto roztoku namočeným. Zde bych volila prostředky na bázi např.chloru (ProCura Klorsept tablety) nebo na bázi bezaldehydových sloučenin (ProCura Alfa), nebo jiných neagresivních látek. Nechejte dezinfekci působit tím, že dodržíte doporučenou expozici pro daný dezinfekční prostředek! V každém případě je nutno dezinfikovanou hračku v posledním kroku opláchnout pitnou vodou. Nakonec nechat hračku dobře vyschnout.

Je mnoho dezinfekčních prostředků, které jsou schválené i pro potravinářství a tudíž v doporučených pracovních koncentracích pro lidský organismus nezávadné. Nebojte se ani chloru. Pokud v posledním kroku hračku dobře opláchnete, určitě nehrozí žádné nebezpečí.

Bc.Jana Štěpánová

Anti-Germ CZ s.r.o

Podnásepní 1d, 602 00 Brno

Mob.: +420 602 215 122

j.stepanova@antigerm.cz

www.hospital-hygiene.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *