Jak postupovat při mytí a sterilizaci použitých lékovek?Je možné použité lékovky mýt ručně bez myčky? A jakým způsobem? Děkuji.

Český lékopis 2005 připouští opakované použití lékovek pouze u hydrolytické třídy odolnosti skla I. Lékovky, které nakupujeme do ÚL mají třídu odolnosti III, takže používáme nové lékovky. Skleněné lékovky se vloží do myčky na pogram: mytí při teplotě 90″C a oplach 70″C. Potom se suší za podmínek sterilizace v horkovzduš. sterilizátoru na 60 min. při 160″C. Po vychladnutí se uzavřou a uloží do skříně. Umělohmotné zášruby se umývají při teplotě 75″C a oplach 50″C a suší se v horkovzduš. stetil. 60min při 50″C. Dále je možnost nakupovat lékovky umyté, sterilní a zatavené do PE-folie, které se mohou použítvat přímo. Někdy na zvláštní vyžádání, umýváme vrácené lékovky. Skleněné lékovky /obvykle 1l / se roztřídí a vezmou se jen málo znečištěné, namočí se na 1 hod. do vlažné vody s obsahem dez.prostředku Insidur. Potom se odstraní staré signatury, kartáčem se provede hrubá očista a oplach pitnou vodou. Takto předmyté lékovky se dají do myčky na program: mytí při teplotě 90″C a oplach 70″C. Sušení probíhá za podmínek sterilizace v horkovzduš. sterilizátoru 160″C 60 min. Vychladlé lékovky se uzavřou a uskladní do skříně. Umělohmotné zášruby se požívají vždy nové. Pouze ruční umývání není tak důkladné jako strojové a pro potřeby ÚL z hlediska objemu potřebných lékovek nemožné. Kdyby bylo potřeba připravit něco zvláštního, musel by se dodržet výše uvedený postup, aby bylo možné garantovat, že obsah lékovky nebude znečistěn. A. Pátková ÚL FN Brno

4 thoughts on “Jak postupovat při mytí a sterilizaci použitých lékovek?Je možné použité lékovky mýt ručně bez myčky? A jakým způsobem? Děkuji.”

  1. Dobrý den, v nově zřízené lékárně máme k dispozici místo sterilizátoru,sušárnu ecocell. je to pro mě nové a zajímá mě, při kolika stupních se provádí sušení lékovek a vršků? je to stejné jako u sterilizátoru, či nikoliv? Děkuji.

  2. Zdravím…při jaké teplotě a jak dlouho by se měly sterilizovat lukasteriky s tampónky v horkovzdušném sterilizátoru? Mohou se vzájemně dotýkat nebo donce ležet na sobě?

  3. Lukasteriky ani tampony nepatří do horkovzdušného sterilizátoru, tyto obaly i materiál sterilizujte v páře!
    Ivan Kareš

  4. Dobrý den, prosím o radu, kde bych mohla zakoupit PE folii na zatavení vhodnou pro uchovávání sterilních lékovek. Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *