Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je legislativně i provozně možné na oddělení Centrální sterilizace v nemocnici sterilizovat také fyziologický roztok pro mikrobiologii. Nemocnice uvažuje o nákupu sterilizátoru s funkcí umožňující sterilizaci roztoků, ale potřebujeme mít ověřeno, že je to přípustné. Jedná se i o to, zda je možné tento sterilizátor využít jak pro sterilizaci nástrojů, tak pro sterilizaci roztoku. Děkuji předem za odpověď.

Hezký den!

Fyziologický roztok je klasifikovaný jako léčivo a žádná jiná alternace není možná. Příprava roztoku proto musí splňovat podmínky správné lékárenské praxe, kde jsou kladeny vysoké požadavky nejen na čisté prostory. Obraťte se proto na příslušnou vybavenou lékárnu.

S pozdravem

RNDr. JAROSLAVA ZELENKOVÁ

PROTIEPIDEMICKÉ ODDĚLENÍ

Rytířská 404/12, 110 01 Praha 1 

jaroslava.zelenkova@hygpraha.cz 

ID datové schránky: zpqai2i 

www.hygpraha.cz  

+420 296 336 798

+420 283 840 786 

+420 733 673 932 

2 thoughts on “Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je legislativně i provozně možné na oddělení Centrální sterilizace v nemocnici sterilizovat také fyziologický roztok pro mikrobiologii. Nemocnice uvažuje o nákupu sterilizátoru s funkcí umožňující sterilizaci roztoků, ale potřebujeme mít ověřeno, že je to přípustné. Jedná se i o to, zda je možné tento sterilizátor využít jak pro sterilizaci nástrojů, tak pro sterilizaci roztoku. Děkuji předem za odpověď.”

  1. Děkuji. Nicméně mikrobiologická laboratoř fyziologický roztok používá pouze jako součást testu na citlivost ATB. Dle vyjádření primářky laboratoře si mnohé laboratoře sterilizují tento roztok sami. Kvalitu léčiva pro tyto účely dle jejího sdělení nepotřebují. Prosím ještě jednou o odpověď, zda je možné v jednom sterilizátoru na CS sterilizovat nástroje i tento roztok pro laboratoř. Předem děkuji.

  2. Nelze! Fyziologický roztok je léčivo a podléhá požadavkům Českého lékopisu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *