Persteril – ráda bych se zeptala, jaká by měla být koncentrace pracovního roztoku pro dezinfekci povrchů vyrobeného ze zásobního roztoku 10% Persterilu, připraveného v lékárně z Persterilu 36%?

Pracovní roztoky Persterilu mají obvykle koncentraci 0,5 – 1 %, expozice cca 15 min. Při přípravě pracovních roztoků, které jsou chystány ze zásobního roztoku Persterilu (10 %), je třeba pamatovat na to, že zásobní roztok musí být uchováván v lednici v temnu. I při správném skladování však poměrně rychle jeho koncentrace slábne ( dle mých osobních zkušeností za týden máte z desetiprocentního roztoku 3 – 5 % a pak ředíte pracovní roztok z nesprávné výchozí koncentrace a je neúčinný! Výhodnější je užití modernějších dezinfekčních prostředků na bázi stabilizované kys.peroctové, které jsou na českém trhu komerčně nabízeny řadou firem. Doplňujeme stanovisko výrobce – CONLAC s.r.o. Praha: Naše firma od počátku ve všech doporučení k ředění nakládá s výrobkem Persteril vždy jako se 100%ním koncentrátem. Proto dále uváděná ředění jsou vždy roztoky Persterilu bez ohledu o jaký Persteril se jedná. Tedy např. 1O% roztok Persterilu 36% je : 1 hm.díl Persterilu a 9 hm.dílů vody. Naše výrobky z důvodů zjednodušení budou nadále označovány pouze jako Persteril 4, Persteril 15 a Persteril 36 bez označení procent. Navíc jsou obaly barevně odlišeny. K Vaší otázce. Doporučená koncentrace k desinfekci povrchů je 0,5%ní roztok Persterilu 36%. Tedy z Vašeho roztoku udělejte 5-ti procentní. Poslední informace k Vašemu dotazu je upozornění na existenci výrobku Persteril 4, který koncentrací peroxooctové kyseliny odpovídá právě Vašemu 10%nímu roztoku Persterilu36. Jedná se ale o originální stabilní prostředek s exspirací nejméně 12 měsíců i při opakovaném otevření láhve. Navíc se nejedná ani o žíravinu, ani o hořlavinu a může být proto distribuován přímo na oddělení. Nemusí se tedy ředit v lékárně, kde navíc takto zředěný roztok má exspiraci pouze v řádu dnů. Ing.Petr Novák. Další údaje na www.persteril.cz Ivan Kareš

6 thoughts on “Persteril – ráda bych se zeptala, jaká by měla být koncentrace pracovního roztoku pro dezinfekci povrchů vyrobeného ze zásobního roztoku 10% Persterilu, připraveného v lékárně z Persterilu 36%?”

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.
    Jak se ředí Persteril 10%, když chci dezinfekci místnosti (jen dát do emitky a nechat ,,dezinfikovat´´) nebo se vůbec neředí?
    A kolik se dává množství a na jak dlouho?
    Děkuji za odpověď.

  2. z 10%persterilu připravte 7,5litrů 1% roztoku.Kolik bude potřeba jednotlivých složek?
    úkol
    1,5% 7 litrů kolik 100% roztoku kolik vody

    1% 0,5
    Děkujilitrů kolik 100% roztoku a kolik vody

  3. Dobrý den,ráda bych se zeptala jaká je účinnost Persterilu 15 při likvidaci rezistentních prvoků ve vodě.A jak postupovat když bychom htěli yčictit bojler od Ř.P.Děkuji

  4. Mám 15 proc.persteril a potřebuji dosáhnout 36 procent persteril,mám to násobit 2,4??? Aby byl účinný na koronavirus

  5. Dobrý den, ráda bych se zeptala jaké má pH 1% roztok Persterilu 15.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *