Patnáctiletého chlapce zabil meningokok

Patnáctiletý chlapec z Tábora zemřel v noci na pátek v důsledku akutní meningokokové meningitidy. Záchranáři hocha převezli v kritickém stavu do českobudějovické nemocnice, kde nemoci během dvou hodin podlehl.4. 1. 2008 17:14 – 4. 1. 2008 19:03 Aktualizováno – TÁBOR/ČESKÉ BUDĚJOVICE
Chlapec byl 3. ledna ještě ve škole a odpoledne mu začalo být špatně a měl zvýšenou teplotu. Večer ho rodiče odvezli k dětskému lékaři, a to už měl horečku. Před půlnoci zavolali rodiče synovi záchrannou službu a kolem 1:45 zemřel v českobudějovické nemocnici. Chlapec měl meningokoka typu B, proti němuž neexistuje očkovací vakcína.
„Rodiče kontaktovali lékaře poměrně brzy, ale nemoc postupovala velmi rychle. Ihned jsme nasadili veškeré možné léky a okamžitě ho transportovali na jednotku intenzivní péče. Jde ale o tak agresivní nemoc, že svůj život nakonec přes veškerou péči prohrál,“ řekl Právu ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.
„Nyní děláme opatření v rodině, která je zaléčená antibiotiky, a postarali jsme se i o třídu, kam chodil,“ uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Nemocnice se bez souhlasů rodičů nemohla k případu vyjádřit.
Očkování chrání jen částečně
Lidé se mohou nechat očkovat proti meningokokovi typu A a C, proti typu B, jehož výskyt je poměrně častý, vakcína není. Onemocnění se vyskytuje u lidí v kterémkoli věku, často i u dětí do jednoho roku. V desetině případů končí onemocnění do několika hodin nebo dnů smrtí.Kritický bývá věk od 15 do 22 let. V desetině případů končí onemocnění do několika hodin smrtí. Inkubační doba onemocnění je až osm dnů, takže hygienici nyní vyhledávají osoby, které v této době přišli s chlapcem do styku.
Snímek bakterie meningitidy pořízený elektronovým mikroskopem foto: Profimedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *