Holanďanka podlehla nebezpečnému africkému viru marburg

Žena, která byla v nizozemském Leidenu hospitalizována s nákazou vysoce nebezpečným virem marburg, zemřela v noci na pátek, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na web kliniky. Žena se nemocí nakazila při návštěvě Ugandy. Byla první ženou s touto nemocí v Evropě.Marburg
Marburg patří do skupiny filovirů, který podobně jako příbuzný virus ebola způsobuje krvácivou horečku. Patří mezi nejvíce nakažlivé nemoci a většina nakažených umírá. Proti nemoci neexistuje lék ani vakcína. Nákaza se projeví nejprve bolestmi hlavy a únavou. Po pěti až sedmi dnech nakažení lidé krvácejí z různých orgánů. Virus byl objeven v roce 1967 v německém Marburgu. Nakazilo se jím 31 laboratorních pracovníků a lékařů v Marburgu, ve Frankfurtu nad Mohanem a v Jugoslávii od opic dovezených z Ugandy. Sedm z nich zemřelo. Od opic a jejich výměšků se nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších šest lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Virus objevila skupina vědců pod vedením laureáta Nobelovy ceny, rodáka z města Marburg, Emila von Behringa.
Nejčastěji je virus hlášen z Demokratické republiky Kongo, kde bylo zjištěno několik ohnisek v letech 1998 až 2000, další ohnisko se objevilo koncem roku 2004 v Angole. Loni byl zjištěn virus u některých druhů netopýrů, žijících v Ugandě, kterým nezpůsobuje žádné problémy. Již dříve se virus objevil v Zaire a v Sudánu, kde byla úmrtnost nakažených nejvyšší – devadesátiprocentní.
(Světová zdravotnická organizace)

11. 7. 2008 14:54 – LEIDEN
Čtyřicetiletá žena zemřela na selhání jater a těžké krvácení. Hospitalizována byla v univerzitním zdravotnickém centru v Leidenu před šesti dny v kritickém stavu s horečkami.
Žena se nakazila nemocí v červnu, když byla v Ugandě a navštívila prales Maramaganbo a jeskyni ve Fort Portal. Právě tam se dostala do kontaktu s netopýrem, uvedla Světová zdravotnická organizace. V jeskyni se shromažďují netopýři, u kterých bylo už loni zjištěno, že přenášejí vysoce nebezpečným virus marburg způsobující krvácivou horečku.
Infekce je vysoce nakažlivá a většina nemocných umírá do týdne. Na marburg podobně jako na ebolu neexistuje účinný lék, ani preventivní očkování. Úmrtnost nakažených je v obou případech 90 procent. Marburg i ebola se přenášejí kontaktem s tělními tekutinami nakaženého. Doba inkubace je zhruba týden.
Leidenská nemocnice /foto dole/ již přijala veškerá opatření, aby zabránila šíření viru. Žena už předtím byla izolována a všichni, kdo s ní byli ve styku, jsou sledováni.
aš, Novinky, Bloomberg,ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *