chirurgické mytí rukou před operačním výkonem-jaký je v současné době správný postup mytí?Stále se používá kartáček na ruce?Děkuji za odpověď.Věra

 

Nejnovější doporučení, týkající se hygieny rukou, včetně chirurgické dezinfekce rukou, jsou v materiálu Světové zdravotnické organizace (WHO) – WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care, který letos 5. května vyšel v konečné, revidované a aktualizované podobě. Lze jej najít na http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241597906_eng.pdf (4,6 MB).

V části 13.5 tohoto dokumentu (Chirurgická dezinfekce rukou alkoholovými dezinfekčními přípravky) se ohledně přípravy před chirurgickou dezinfekcí rukou uvádí:

„Pokud nejsou ruce viditelně znečištěné, není nutné je před dezinfekcí mýt. Každý člen chirurgického týmu by si měl ruce umýt vodou a mycí emulzí (bez dezinfekčního účinku) před vstupem na operační sál.“ (Je výhodné umýt si ruce ještě před převlékáním, kvůli zajištění dostatečné doby k úplnému oschnutí.) „Toto mytí snižuje riziko kontaminace bakteriálními spórami. Experimentální ani epidemiologická data neprokázala, že by mytí rukou před jejich dezinfekcí mělo nějaký dodatečný přínos pro redukci rezidentní kožní flóry. Účinnost alkoholových přípravků může být dokonce snížena, pokud nejsou ruce před nanesením přípravku dokonale suché. Před vstupem na operační sály je velmi doporučováno prosté mytí rukou mycí emulzí a vodou, aby se snížilo riziko kontaminace bakteriálními spórami. K tomu stačí mycí emulze bez dezinfekčního účinku. Tento postup je nutný pouze před prvním vstupem na operační sály: při přípravě na další operaci je doporučováno vtírání alkoholového přípravku, bez mytí vodou.“ (Pokud dojde k znečištění rukou např. krví při protržení rukavice, ruce se samozřejmě umyjí vodou a mycí emulzí.)

V tabulce I.13.1 (Kroky před chirurgickou dezinfekcí rukou) je uvedeno těchto 5 zásad:

Udržujte své nehty krátké a věnujte jim zvýšenou pozornost při dezinfekci rukou – v porovnání s ostatními částmi ruky je nejvíce mikrobů pod konečky nehtů.

Nenoste umělé ani lakované nehty.

Před vstupem na operační sál si sundejte všechny šperky (prstýnky, hodinky, náramky).

V případě, že jsou Vaše ruce viditelně znečištěné, umyjte si je před vstupem na operační sál vodou a mycí emulzí bez dezinfekčního účinku.

Prostor pod nehty si vyčistěte špachtličkou na nehty. Pilníky na nehty by se k tomuto účelu neměly používat, protože mohou poškodit pokožku a způsobit odlupování kožních buněk.

V těchto doporučeních nenajdete nic o používání kartáčků – nejsou k ničemu potřeba a není tedy nutné je používat. Není to ani vhodné, protože jejich používání narušuje pokožku a může způsobit kožní problémy.

Odkazy na vědecké studie, ze kterých vyplývají uvedená doporučení, jsou v originálním dokumentu.

Petr Havlíček

Product Specialist

BODE, s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *