Dobrý den, můj dotaz se týká germicidních lamp/zářičů/ jsou ? povinným ? ve vybavení zdrav.zařízení ? Jsou povinným vybavením mikrobiologické laboratoře, sálů, JIP apod.?Děkuji

Vybavit zdravotnické pracoviště germicidní lampou není konkrétně uloženo žádným platným právním předpisem. UV záření, které produkují germicidní lampy, lze dobře využít ve zdravotnických zařízeních jako doplňkové metody po chemické dezinfekci v aseptických prostorech. Snaha o průběžnou dezinfekci ovzduší je bezvýznamná, překážkou je krátká expozice a prašnost v prostředí. Naopak, nedostatečné dávky UV záření (nedostatečný počet zářičů, nedostatečná expozice) mohou vést k senzibilizaci mikroorganismů a poté i možnému vzniku mikroorganismů, rezistentních na ATB, v nemocničním prostředí. Jako výhodné se nám jeví germicidní zářiče stojanového typu, které je možno dle potřeb uživatele cíleně přemisťovat a díky variabilnímu směrovému i výškovému nastavení používat přesně na vybraných místech. Takové řešení šetří náklady a při správné aplikaci optimalizuje nasazení těchto přístrojů ve zdravotnické praxi.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, můj dotaz se týká germicidních lamp/zářičů/ jsou ? povinným ? ve vybavení zdrav.zařízení ? Jsou povinným vybavením mikrobiologické laboratoře, sálů, JIP apod.?Děkuji”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *