Dobrý den. Píšu Bc.práci na téma vývoj dezinfekčních a sterilizačních technik.Poradí mi prosím někdo, jestli je možné najít tzv. primární dokumenty, které se týkají dezinfekce,sterilizace?Nebo z jakého materiálu mohu ještě čerpat.Děkuji K. Lolloková

Historické informace jsou např. souhrnně publikovány ve Zdravotnických aktualitách 202, vydaných v AVICENUM Praha v r.1984 – „RNDr.Silvestr Bolek a kol., DEZINFEKCE, STERILIZACE A REŽIM V PREVENCI NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ.

V r.1999 vydalo slovenské vydavatelství VRANA, s.r.o. Žilina publikaci Františka Volná a kol., Dezinfekcia a sterilizácia, teória a prax, ISBN:80-968248-0-5, v r. 2002 vydalo nakladatelství EPAVA Olomouc publikaci Hana Podstatová, Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa, ISBN 80-86297-10-1.

Pokud se týká detailů sterilizačních metod a postupů při sterilizaci, doporučuji obrátit se např. na některého našeho partnera – výrobce sterilizátorů či znalce. Obojí kontakty naleznete na našem webu.

Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den. Píšu Bc.práci na téma vývoj dezinfekčních a sterilizačních technik.Poradí mi prosím někdo, jestli je možné najít tzv. primární dokumenty, které se týkají dezinfekce,sterilizace?Nebo z jakého materiálu mohu ještě čerpat.Děkuji K. Lolloková”

  1. Další „historické“informace, které se týkají dezinfekce a sterilizace jsou obšírně uvedeny v knihách:
    Desinfekce,desinsekce,deratizace-prof.dr.K.Raška a kol. vydáno 1956
    Desinfekce-dr.Kamil Martinů,vydáno 1967
    Desinfekce,dezinsekce,deratizace-dr.M.Přívora,CSc.-vydáno 1980
    Ve všech třech knihách jsou uvedeny různé způsoby provádění dezinfekce a sterilizace aktuální pro tu dobu.
    Tyto knihy jistě seženete v ústavních knihovnách.

  2. Dobrý den.
    Dr. Kamil Martinů byl můj otec, který bohužel zemřel když mi nebyl ani jeden rok. Nedávno jsem zjistila, ze kdysi napsal studii o desinfekci. Zajímalo by mě, jestli ještě někde existuje.
    Předem děkuji za jakoukoliv pomoc a informace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *