Jak často by se měl vyměňovat permanentní katetr?

Trvale se zavádějí katétry pacientům, kteří mají nějakým způsobem narušenou činnost močové trubice nebo trpí jinak neléčitelnou urinární retencí. Zavádí se také pacientům, u nichž je třeba při inkontinenci sledovat produkci moči, těžce postiženým osobám, kterým pohyb činí potíže a pacientů, kteří jsou v bezvědomí. Mohou pomoci i dlouhodobě ležícím osobám, které trpí podrážděním pokožky vedoucím ke vzniku proleženin, nebo pacientům, kteří mají problémy s močením a nejsou schopni používat jednorázové cévky.  Permanentní katétr se většinou vyměňuje po 4 až 5 týdnech užívání; pokud se ale vyskytnout obtíže, je možné doporučit častější výměnu.  Existují studie, které uvádějí interval výměny max.14 dní. Je třeba důsledně užívat  tzv. uzavřený systém .

Kde je to možné,  preferují současné trendy intermitentní jednorázovou katetrizaci s důrazem na minimalizaci rizika infekčních komplikací.

Ivan Kareš

2 thoughts on “Jak často by se měl vyměňovat permanentní katetr?”

  1. Pouze chci doplnit odpověď a to o fakt, že důležitým faktorem pro výměnu katetru je jeho kvalita. Konkrétně materiálové složení – od PVC k nejkvalitnějším plastům, kde výrobce uvádí bezpečnost katetrů.Někdy je nutno si tyto informace vyžádat přímo u výrobce nebo distributora.
    Je nutno také zdůraznit, že indikace k cévkování a výměně katetru je v kompetenci ošetřujícího lékaře.

  2. Dobry den, chci se zeptat na mycky na nadobi a ich umistneni na oddeleni, zda je to mozne a jake parametry by mneli splnit? Dekuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *