Nemocnice ohrožují pacienty, používají vícekrát pomůcky na jedno použití

Některá zdravotnická zařízení se snaží šetřit i za cenu možného poškození zdraví pacienta. Při operacích nebo intervenčních zákrocích používají některé pomůcky určené výhradně k jednorázovému zákroku opakovaně, jen po vlastním vyčištění a sterilizaci. Pojišťovnám je však při zákrocích vykážou vždy, jako by byly nové.
Více:   http://www.novinky.cz/domaci/192230-nemocnice-ohrozuji-pacienty-pouzivaji-vicekrat-pomucky-na-jedno-pouziti.html

Lékaři při operaci. Ilustrační foto

FOTO: fotobanka Profimedia

Anketa

Máte důvěru v české nemocnice?

Celkem hlasovalo 3542 čtenářů.

Dnes 4:52

„Podle hrubých odhadů se některé jednorázové prostředky používají dvakrát až třikrát,“ řekl Právu Miroslav Palát, prezident CzechMed, což je Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků. „Může jít o stovky miliónů korun.“ Ty pojišťovny zaplatí zbytečně.  Nemocnice toto tvrzení odmítají.

Speciální přístroje na jedno použití
Jde o přístroje, jejichž ceny se pohybují od desítek korun po desetitisíce a jsou jich desítky druhů. Jen pro příklad se dá úvést, že se může jednat o:

  • gynekologické zrcátka
  • přístroje pro vytváření výdutí v těle nebo v cévách
  • přístroje používané při sešívání řezných ran

O co své tvrzení opírá? „Ze zjištěného rozdílu toho, kolik výkonů je s daným jednorázovým materiálem uděláno a kolik takto jednorázových prostředků se prodá. A také z osobních svědectví lidí, kteří s procesem sterilizace přijdou do styku, respektive s lidmi, kteří mají co do činění s operačním či intervenčním výkonem,“ vysvětluje Palát.

Nemocnice, které Právo oslovilo, to však odmítají. Tvrdí, že jednorázové pomůcky používají výhradně jednou.

„Recyklaci jednorázových pomůcek v Česku jednoznačně zakazuje vyhláška ministerstva zdravotnictví,“ řekl Právu Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Nejde ale jen o možný podvod. Je to i velký risk se zdravím pacienta i operatéra. Konstrukce a materiál, z nichž jsou jednorázové pomůcky vyrobeny, totiž neumožňují opakované čištění a sterilizaci. Nejsou na to stavěny. Pokud se tak stane, mohou obsahovat bakterie nebo viry a zanést do těla pacienta rozsáhlou infekci. A to je velmi nebezpečné.

Horák: Byl by to podvod

Pojišťovny ale nemají mnoho šancí zdravotnická zařízení, která takto šetří, odhalit. Nicméně poznatky CzechMed jsou varující. Asociace si je nechce nechat pro sebe a bude víc spolupracovat s pojišťovnami při odhalování těchto případů. Mohlo by například jít o kontroly tam, kde rozpor mezi výkony s použitím jednorázových pomůcek a jejich nákupem zjevně nesouhlasí.

„Pokud bychom na to přišli, byl by to podvod, který by mohl skončit velkou pokutou nebo u soudu,“ řekl Právu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

Že nejde jen o ryze český problém, ukazují příklady z Německa. Tam dokonce zdravotní pojišťovny zjistily, že 800 tisíc pacientů dostane infekci při použití recyklovaného jednorázového prostředku a 40 tisíc lidí ročně na to zemře. V ČR podobný výzkum učiněn nebyl.

Horák tvrdí, že i sami výrobci jednorázových pomůcek, které jsou nesmírně drahé a stojí i několik tisíc korun, by se však měli zamyslet. „Některé pomůcky by mohl sám výrobce recyklovat a znovu vracet do zdravotnictví. Uspořilo by to peníze ze zdravotního pojištění.“

Václav Pergl , Právo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *