Za špachtli v břiše padly tresty

16.2.2010    Lidové noviny    str. 05    Domov/regiony

    JIŘINA VESELÁ       

Za zapomenutou špachtli, kterou nechali lékaři v těle pacientky, padly včera první tresty. Zdravotníci přišli o funkce a o peníze.

IVANČICE

Pět měsíců měla Zdeňka Kopečková v břiše bezmála třiceticentimetrovou kovovou špachtli. Nástroj v jejím těle „zapomněli“ lékaři, kteří ji operovali v Nemocnici Ivančice. Ani bolesti, na které si žena při kontrolách stěžovala, je nepřiměly k tomu, aby ji pozvali na rentgen nebo CT vyšetření. Nesnesitelné útrapy pacientky přitom alespoň nemusely trvat tak dlouho – na to, že jeden z nástrojů chybí, se přišlo už asi týden po zákroku.

            „Byla to sada zanedbání,“ shrnul ředitel nemocnice Jaromír Hrubeš. O osobní ohodnocení tak přijde instrumentářka na sále, o funkci vedoucí centrální sterilizace, kterou čeká ještě i finanční postih. Z vedoucí pozice je odvolána i staniční sestra centrálních operačních sálů. „Primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Soukal, který zákrok vedl, mi sám nabídl rezignaci a já ji zatím ústně přijal,“ doplnil výčet Hrubeš. Počet potrestaných nemusí být definitivní.

            Nejvážnější chybou bylo, že špachtle vůbec v těle zůstala a bezprostředně poté nikde nechyběla, poplach nespustila ani instrumentářka, ani personál na sterilizaci. A když se takzvané síto s vyskládanými nástroji, které lékaři při operaci Zdeňky Kopečkové použili, dostalo po týdnu znovu do oběhu, nikdo nezačal řešit, že špachtle, která patří k největším ze zhruba 300 nástrojů, jež operující použili, chybí. „To bylo velké nedopatření,“ připustil ředitel.

„Pan primář se mi osobně omluvil. On sice ten nástroj prý ani nedržel v ruce, ale zašíval mne jako poslední,“ říká Zdeňka Kopečková. Z hlavy jí pět měsíců strádání nikdo nevymaže. „Už jsem tady ani nemusela být. Říkala jsem si, že do konce života s takovými bolestmi nevydržím,“ vzpomíná na chvíle, kdy uvažovala o sebevraždě. Nemocnice nyní jedná s pojišťovnou o standardním finančním odškodnění. „Prý asi 500 tisíc od nemocnice a 500 tisíc od pojišťovny. Jak slyším názor od lidí, myslím, že je to trochu málo,“ soudí Kopečková, která tak stále nevylučuje i soudní spor.

Omluvit se pacientce přijel včera i hejtman Michal Hašek, který chce jako dar pro Kopečkovou navrhnout například pomoc se získáním kompenzačních pomůcek pro jejího muže, který je po mozkové mrtvici upoután na lůžko, nebo zajištění bezbariérového vstupu do bydliště manželů.

Nemocnice okamžitě zavedla dvojí nezávislou kontrolu na centrální sterilizaci a v nejbližší době nechá systém kontroly prověřit nezávislou firmou. Kraj nechá otestovat i operační sály a sterilizace ve všech svých nemocnicích, „Dosavadní systém v Ivančicích také vypadal takřka bezchybně,“ podotkl krajský radní Oldřich Ryšavý.

1 thought on “Za špachtli v břiše padly tresty”

  1. A je to i o tom, o čem se bavíme na nejrůznějších seminářích, kvalitně zavedený a uplatňovaný systém jakosti řeší primárně jako jedno z významných rizik riziko chybějícího instrumentu. Dovolím si tvrdit, že tam kde systém mají, avšak za podmínky že není pouze formální, se takováto věc nemůže stát, respektive by byla odhalena velmi záhy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *