Dobrý den, je mi známo co je to nosokomiální nákaza.Nevím však kdo ji přesně určí (lékař na oddělení). Je přesně definován seznam nozokom. nákaz, které se hlásí hygienické službě. Děkuji Vám

Nozokomiální nákazy jsou ty, které vznikly v příčinné souvislosti s pobytem pacienta ve zdravotnickém zařízení, zejména se způsobem jeho vyšetření, ošetřování a léčby. Nozokomiální infekci hlásí ošetřující lékař a to u hromadných infekcí či infekcí, které vedly k těžkému poškození zdraví nebo k úmrtí. Hlášení se podává příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví neprodleně telefonicky nebo faxem a potvrzuje se na formuláři „Hlášení infekční nemoci“. O všech vzniklých nemocničních nákazách vede příslušné zdravotnické zařízení evidenci. Výčtový seznam nozokomiálních nákaz není definován.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, je mi známo co je to nosokomiální nákaza.Nevím však kdo ji přesně určí (lékař na oddělení). Je přesně definován seznam nozokom. nákaz, které se hlásí hygienické službě. Děkuji Vám”

  1. Seznam nozokomiálních nákaz byl dán v přehledu MZd asi před více jak 20 lety MZd. Přehledy byly dány i tehdy hlavními odborníky jednotlivých oborů. Vychází se i z Definice nozokomiálních specifických nákaz , Spencer, 1993 (je to v knížce dr. Šrámové – NN II). Používáme orientační seznam základních NN, pokud by tazatelka měla zájem, pošlu jí seznam na mail.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *