Prosím o informaci zda u PS, kde není zabudován BD test, je možné sterilizovat porézní materiál ? V případě, že je zabudován, musí se dělat BD test při parametrech 134 st.C a 10 min., když ve vyhl. 195/2005 není žádná poznámka. Děkuji Vám za odpověď.

Z první části dotazu není zřejmé, zda se týká malého PS ve smyslu ČSN EN 13060 nebo velkého PS ve smyslu ČSN EN 285 a staršího nebo novějšího, uvedeného na trh již v době účinnosti uvedených norem. Proto odpověď bude poněkud komplikovaná.

1. Pokud se jedá o přístroj nový a byl-li přitom uveden legálně na trh, mohlo by se jednat nanejvýš o MPS podle ČSN EN 13060 se sterilizačními cykly typu N, který je možné použít pouze ke sterilizaci nebalených pevných předmětů.

2. Pokud se jedná o starší přístroj, který byl uveden na trh ještě před účinností uvedených norem, pak vyhláška č. 195/2005 Sb. hovoří vcelku

jednoznačně:

2.a) Podle přílohy č. 3 článku A. odst. II. A) vyhlášky je možné z MPS používat pouze takové, které splňují normu ČSN EN 13060. Přístroje, u kterých není jejich výrobcem deklarováno plnění normy ČSN EN 13060, není možné používat ke sterilizaci zdravotnických prostředků (tj. ve zdravotnictví).

2.b) Podle přílohy č. 3 článku A. odst. II. B) vyhlášky je možné z VPS používat pouze takové, které umožňují přerušované odsávání vzduchu před sterilizační expozicí a mají program k provedení BD-testu. Přístroje bez BD-testu, obdobně jako v předchozím bodě, není možné používat ke sterilizaci zdravotnických prostředků.

Odpověď na druhou část dotazu je již jednoduchá. BD-test, stejně jako jakýkoliv jiný test, je možné provádět pouze podle návodu jeho výrobce.

BD-testy jsou standardně nastaveny na parametry 134 °C / 3,5 min.

S pozdravem

Z. Švéda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *