Dobrý den, po provedení dvoustupňové dezinfekce flexibillních digestivních endoskopů se nemusí provádět oplach vodou jako u VSD? Pokud se používá myčka, kde program končí provedením druhého stupně dezinfekce, po skončení programu nemusí opět následovat oplach vodou? Pokud ano, tak jakou? A jaký je další postup uchování endoskopů – tj. uložení, doba použitelnosti …? Děkuji Pilařová

Hezký den,

k Vašemu dotazu sděluji:

po provedení VSD / vyššího stupně dezinfekce/ se vždy musí provést oplach zdravotnického prostředku sterilní vodou k odstranění reziduí dezinfekčních prostředků. Stejný oplach sterilní vodou  platí i pro ruční mytí.

Po provedení dvoustupňové dezinfekce se provede oplach dostatečným množstvím aqua purificata k odstranění reziduí dezinfekčního prostředku.

Pokud se používá „myčka“/ mycí a dezinfekční automat/, kde program končí provedením druhého stupně dezinfekce, tak lze předpokládat, že je to komplexní program včetně oplachu aqua purificata. Pouze technická dokumentace Vás může ujistit, jaký je rozsah programu.

Po uplynutí max. 12 hodin u dvoustupňové dezinfekce se  před použitím musí opakovat krok druhé dezinfekce, t.j. ponoření zdravotnického prostředku do dezinfekčního prostředku se spektrem ABV a následným oplachem aqua purificata.

Skladování ZP v dezinfikovatelných kazetách nebo skříních.

S pozdravem Jaroslava Zelenková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *