Dobrý den, prosím Vás o radu, zda je možné, aby lékaři nosili běžně při výkonu povolání v nemocnici krátké kalhoty (ustřižené dlouhé předepsané kalhoty) ? Děkuji Vám

Pokud je mi známo, neexistuje obecně platný právní předpis, který by definoval striktně velikost, střih či další kvalitativní znaky pracovního oděvu. Součástí provozního řádu zdravotnického zařízení či jiného vnitřního předpisu organizací však takové právní úpravy být mohou, případně jsou definice obsahem kolektivních smluv.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, prosím Vás o radu, zda je možné, aby lékaři nosili běžně při výkonu povolání v nemocnici krátké kalhoty (ustřižené dlouhé předepsané kalhoty) ? Děkuji Vám”

  1. Používání pracovního oděvu vychází z §104 zákoníku práce. Musí chránit, nesmí ohrožovat zdraví zdravotníků, nesmí bránit výkonu povolání, musí splňovat požadavky NV 21/2003. Zaměstnavatel stanoví způsob, podmínky a dobu používání na základě četnosti a závažnosti vyskytujících se rizik, charakteru práce, apod. V pracovním řádu by to mělo být zakotveno. Je to skutečně nezvyklé, že lékař nemá dlouhé pracovní kalhoty během služby. Je třeba si uvědomit, v jakém oboru se pracuje. Pořád se zapomíná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *