Dobrý den,potřebovala bych vědět zda je možné,aby ve vysterilizovaném roztoku /při 120st. ,20min./ přežily živé bakterie. děkuji machová

S pravděpodobností 1 : 6 000 000 nepřežijí! Připomínám ale, že pro správnou a účinnou sterilizaci je nezbytná správná předsterilizační příprava, samotná sterilizace a uložení do doby spotřeby. Tzv. „sterilní voda“, t.j. aqua purificata sterilisata podléhá požadavkům platného Lékopisu a jen dle něj specifikovaných podmínek může být připravována. Pokud jde o sterilizaci roztoků léčivých či jiných chemických látek, platí totéž a je třeba mít na paměti, že nesprávně zvoleným sterilizačním procesem může dojít k závažným změnám vlastností roztoku.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den,potřebovala bych vědět zda je možné,aby ve vysterilizovaném roztoku /při 120st. ,20min./ přežily živé bakterie. děkuji machová”

  1. Dobry den
    chtela bych k tomu pridat ze velmi dulezite je vedet, jestli ve vasem roztoku dosahnete pozadovane teploty a casu, to znamena jestli je vas proces validovany. Tez hraje velkou roli slozeni roztoku, viskozita a pH. Nektere roztoky (s vyssi vyskozitou nez voda) chrani spory bakterii, jine pusobi svym slozenim bakteriostaticky coz znamena ze za urcitych okolnosti (T°, vyzivne latky) muze bakterie opet zacit rust.
    Blanka Gstettnerova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *