Dobrý den, prosím o informaci, zda-li je možné indikátorové proužky (chemické testy sterilizace) rozstřihnout před jejich vložením do sterilizátoru na půlku z důvodu snížení finančních nákladů? Bylo mi to i ze strany dealerky nabídnuto. Děkuji Pavlína

Ano, je to možné. Týký se to však především jednoduchých procesových testů – viz komentář!

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, prosím o informaci, zda-li je možné indikátorové proužky (chemické testy sterilizace) rozstřihnout před jejich vložením do sterilizátoru na půlku z důvodu snížení finančních nákladů? Bylo mi to i ze strany dealerky nabídnuto. Děkuji Pavlína”

  1. Myslím, že problematika stříhání indikátorových proužků je mnohem složitější.
    Snad by se dala nalézt skupina indikátorů, kde by to bylo možné. Na druhou stranu existují indikátory v podobě různých „teploměrů“ či „hodin“, kde se příslušná informace o dosažení procesních parametrů objevuje postupně. Zde by pak odstřižení části indikátoru mohlo jeho věrohodnost snížit.
    Také je třeba vzít v úvahu, zda by se nevhodným přestřižením nenarušila kalibrovaná citlivost indikátoru. Pára či jiné sterilizační médium by pak mohlo pronikat k chemikálii nedefinovaným způsobem přes střižnou hranu.
    A v neposlední řadě by mohl být test znevěrohodněn např. i tím, že by se odstřižením mohlo odstranit část označení indikátoru.
    Myslím, že rizika z této činnosti jsou mnohem vyšší, než případná úspora z titulu jejich 50 % spotřeby.
    Na vyjádření distributora bych nespoléhal, rozhodující by mohlo být pouze stanovisko výrobce indikátoru.

    Ing. Zdeněk Švéda
    BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *