Dobrý den, prosím o radu, zda musím v autoklávu, kde provádím test HELIX děkat ještě klasický B-D test. Díky A.P.

Odpověď závisí na výkladu pojmů použitých v otázce. Pokud se jedná o velký PS a sterilizuje se balený nebo porézní materiál nebo nástroje s dutinami, provádí se „denní zkouška průniku páry“. Tu lze realizovat buď „klasickým B-D testem“ nebo alternativním (balíčky, stojánky). Použití tělíska HELIX ve velkém PS přichází do úvahy jen jako zkouška doplňková, vložení tohoto tělíska s testem spolu se sterilizovanou vsázkou.

V případě malého PS lze jako denní zkoušku průniku páry ve stejných případech (sterilizované vsázky) provádět tuto zkoušku s tělískem HELIX a není třeba používat „klasické“ ani jiné alternativní zkoušky.

JInak formulováno, tělískem HELIX lze nahradit klasický B-D test jen v malém PS.

S pozdravem

Václav Šefrna

1 thought on “Dobrý den, prosím o radu, zda musím v autoklávu, kde provádím test HELIX děkat ještě klasický B-D test. Díky A.P.”

  1. Zvýšeným používáním dutinových nástrojů a zavedením dutinové vsázkové zkoušky i do normy EN 285+A2 (pro velké parní sterilizátory) se situace v oblasti BD-zkoušky poněkud znepřehlednila. Celé je to navíc umocněno i tím, že příslušná legislativa upravující sterilizaci ve zdravotnictví se začíná opožďovat za technickým pokrokem a novými poznatky.

    K předmětné problematice je možné na našich www stránkách nalézt obsáhlý materiál:
    http://www.bmt.cz/Data/files/legislativa/BD-testy-0910.pdf

    Ing. Zdeněk Švéda
    BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *