Dobrý den, můj dotaz se týká dvoustupňové dezinfekce a to zda dezinfekční prostředky musí být plně virucidní ? děkuji

Hezký den, pro dvoustupňovou dezinfekci se dle vyhlášky č. 195/2005 Sb. používá přípravek s virucidním účinkem .  Omezení účinnosti zde není deklarováno, což pro druhý stupeň znamená plnou virucidnost. Svoji roli zde hraje koncentrace a čas, neboť u nižších koncentrací je (B), při vyšší koncentraci pak u stejného přípravku je B.

S pozdravem Zelenková

3 thoughts on “Dobrý den, můj dotaz se týká dvoustupňové dezinfekce a to zda dezinfekční prostředky musí být plně virucidní ? děkuji”

  1. Dobrý den,
    ráda bych věděla, co přesně znamená termín dvoustupnová dezinfekce, děkuji

  2. Vyhláška MZ ČR č.195/2005 Sb v příloze č.3, části C.I.2. j) uvádí: „dvoustupňová dezinfekce je určena pro flexibilní digestivní endoskopy nebo jejich části, které nelze sterilizovat. První stupeň je dezinfekce přístroje ihned po použití přípravkem s virucidním účinkem, pak následuje mechanická očista a poté se provádí druhý stupeň dezinfekce dezinfekčními přípravky se širším spektrem dezinfekční účinnosti (minimálně baktericidní, virucidní a fungicidní účinek na mikroskopické vláknité houby). O dezinfekčních přípravcích používaných pro dvoustupňovou dezinfekci se vede zápis v deníku s datem přípravy pracovního roztoku, koncentrací a expozicí.“
    Ivan Kareš

  3. Dobrý den,
    co přesně znamená virucidní účinek a jestli všechny dezinfekční přípravky jsou s virucidním účinkem
    děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *