Jsem pedikérka a chtěla bych,zdali nemáte předpisy a normy pro sterilizaci pro nezdravotnické zařízení. Vyhláška MZ ČR 195/2005 Sb. setýka zdravonických zařízení.Jedná se o to,že mám sterilizátor horkovzdušný,ale bez nucene cirkulace vzduchu a když mi dělají zkoušky tak se jim vzorky roztaví a když snížíme stupně tak se vzorky nevysterelizují,. Hygiena mi ho schválila obchod mi ho nechce vyreklamovat,Ani nikde nemohu najít vyhlášku195/2005,abych si jí proštudovala.Děkuji moc za pomoc Crhová

Vyhláška MZ Čr č. 195/2005 Sb. je publikována ve Sbírce zákonů a je ke stažení v PDF na stránkách www.sbcr.cz . Pro  předsterilizační přípravu a způsoby  sterilizace platí požadavky uvedené v Příloze č.3 této vyhlášky a to i pro činnosti epidemiologicky závažné, tedy i pro pedikuru. Horkovzdušné sterilizátory bez nucené cirkulace vzduchu nejsou přípustné.

Ivan Kareš

1 thought on “Jsem pedikérka a chtěla bych,zdali nemáte předpisy a normy pro sterilizaci pro nezdravotnické zařízení. Vyhláška MZ ČR 195/2005 Sb. setýka zdravonických zařízení.Jedná se o to,že mám sterilizátor horkovzdušný,ale bez nucene cirkulace vzduchu a když mi dělají zkoušky tak se jim vzorky roztaví a když snížíme stupně tak se vzorky nevysterelizují,. Hygiena mi ho schválila obchod mi ho nechce vyreklamovat,Ani nikde nemohu najít vyhlášku195/2005,abych si jí proštudovala.Děkuji moc za pomoc Crhová”

  1. Píšete, že: „…když mi dělají zkoušky tak se jim vzorky roztaví a když snížíme stupně tak se vzorky nevysterelizují.“
    Z toho bych usuzoval, že horkovzdušná sterilizace není vhodná pro Vaše „vzorky“.
    Obecně platí, že sterilizační podmínky musí odpovídat fyzikálním vlastnostem sterilizovaného materiálu a dále, že musí být takové, jaké předepisuje výrobce daného materiálu nebo zdravotnického prostředku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *