Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vhodný sterilizační obal při sterilizaci formaldehydem. Domnívám se, že tato sterilizace mimo jiné funguje na principu průniku plynu k např. nástroji. Jsou vhodné tedy kombinované ster. obaly jako při parní sterilizaci? Uzavřené obaly jako např. petriho misky, kazety nejsou vhodné? Děkuji

Pro sterilizaci formaldehydem jsou vhodné kombinované obaly papír-folie (nejlépe opatřené procesovým testem na formaldehydovou sterilizaci), případně folie Tyvek.

Petriho misky nejsou povolený sterilizační obal, kazety jsou vhodné jen pro horkovzdušnou sterilizaci.

Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vhodný sterilizační obal při sterilizaci formaldehydem. Domnívám se, že tato sterilizace mimo jiné funguje na principu průniku plynu k např. nástroji. Jsou vhodné tedy kombinované ster. obaly jako při parní sterilizaci? Uzavřené obaly jako např. petriho misky, kazety nejsou vhodné? Děkuji”

  1. Princip plynové sterilizace spočívá ve vystavení sterilizovaného materiálu působení směsi syté vodní páry a plynu (formaldehydu, ethylenoxidu) při teplotě <100 °C a z toho vyplývajícího tlaku <100 kPa. Sterizace probíhá tedy v podtlaku.

  2. Ethylenoxidová sterilizace může probíhat i v přetlaku za použití etoxenu (směs 10% ethylenoxidu a 90% oxidu uhličitého).
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *