Prosím o sdělení, jak často se musí provádět biologické testy u horkovzdušného sterilizátoru, který je používán pravidelně 1x denně. Dále mám dotaz, zda pro HS stačí papírový chemický test 4.tř. nebo se musí používat tpubičkový test 6.tř.Děkuji M.Š.

Kontrola biologickými indikátory u HS se provádí dle vyhlášky MZ ČR č. 195/2005 Sb:

1.Přístroje starší 10 let vždy po 100 cyklech, nejméně však 1x ročně                                                                                                                                                                                                                                2.Přístroje mladší 10 let po 200 cyklech, nejméně však 1x ročně.                                                                                                                                                                                                                                                   3. Na centrálních sterilizacích, na sterilizačních centrech 1x měsíčně /také na pracovištích ,která sterilizují pro více oddělení./                                                                                                                   4. Kontrola biologickými indikátory se musí provést také při uvedení nového přístroje do provozu nebo jeho přemístění, vždy po opravě přístroje nebo pochybnosti o sterilizační účinnosti.

Pro kontrolu účinnosti sterilizačního cyklu u HS sterilizátoru stačí  vložit do každé vsázky sterilizace chemický test  č 4 – sterilizační , který reaguje na více parametrů sterilizačního cyklu. Do objemu komory 60 l se vkládá 1 test, nad 60l 2 testy, nad 120 l 3testy.

Marcela Nutilová

4 thoughts on “Prosím o sdělení, jak často se musí provádět biologické testy u horkovzdušného sterilizátoru, který je používán pravidelně 1x denně. Dále mám dotaz, zda pro HS stačí papírový chemický test 4.tř. nebo se musí používat tpubičkový test 6.tř.Děkuji M.Š.”

  1. Dobrý den,
    k bodu 1) zmiňovaná vyhláška stanovuje u sterilizátorů starší 10-ti let kontrolu po 100cyklech, nejméně 1x za půl roku!!!

    Dagmar Šrejberová

  2. Máte pravdu, omlouvám se za překlep!!! Tedy správně je: vždy po 100 cyklech nebo 1x za 1/2 roku u sterilizátorů starších 10-ti let.
    Ivan Kareš

  3. Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda vyšla nějaká novela k této vyhlášce,která nám uděluje provádět testování u sterilizátorů horkovzdušných starších deseti let 1x za půl roku.Ve FN v Brně nás na tuto skutečnost upozornila Ústavní hygiena,ale nikde nemohu najít odkaz.Další dotaz mám,jakou dobu se musí archivovat Sterilizační deník a Provozní deník k HS.Děkuji mnohokrát za odpověď. Rychnovská

  4. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, jak přesně má vypadat sterilizační deník (sterilizujeme horkovzduš. sterilizátorem) – respektive kolonky, které se vyplňují. A je potřeba uchovávat každý test 4.třídy do deníku?

    Budeme ho mít v nové provozovně a doposud jsme sterilizovali pouze v parním sterilizátoru.

    Děkuji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *