Dobrý den, chci se zeptat, která právní norma nařizuje používat ke kontrole sterilizačního cyklu(se vsázkou) testy 4 až 6 třídy.Nebo se jedná pouze o doporučení. Ve Vyhl.195 v normě ISO 11140 jsem toto nařízení nenašla. děkuji

Indikátory sterilizace jsou tzv. multiparametrové tř. 4 – 6 (viz ČSN EN 15882).

Tř.4 – multiparametrové indikátory reagují na dosažení určitých hodnot dvou nebo více kritických parametrů

tř.5 – integrátory potvrzují splnění podmínek pro inaktivaci biologických indikátorů

tř.6 – emulátory reagují na splnění všech kritických parametrů ve velmi úzké toleranci

Vámi uváděná norma ISO 11140-1 stanoví kritické parametry indikátorů a další požadavky na ně.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, chci se zeptat, která právní norma nařizuje používat ke kontrole sterilizačního cyklu(se vsázkou) testy 4 až 6 třídy.Nebo se jedná pouze o doporučení. Ve Vyhl.195 v normě ISO 11140 jsem toto nařízení nenašla. děkuji”

  1. Výber indikátora závisí od toho, ktoré parametre potrebujeme sledovať aby sme pomocou indikátora vedeli potvrdiť úspešnosť procesu z hľadiska usmrtenia mikroorganizmov. V prípade parnej sterilizácie s frakčným režimom kde dochádza k odsávaniu vzduchu je v zmysle validačnej normy CSN EN 17665 potrebné pomocou indikátora sledovať tiež parameter prieniku pary (pri sterilizácii pórovitých alebo dutých materiálov). V tomto prípade je potrebné umiestniť indikátor (triedy 5 alebo 6) na kritické miesto (do stredu textilného balíka, do dutiny nástroja) alebo použiť indikátor v kombinácii so simulátorom a v tomto prípade hovoríme o indikátoroch triedy 2.
    Viac informácií nájdete na stránke http://www.gke.eu v priečinku Technické informácie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *