Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda na desinfekci podlah a jiných povrchů je lepší používat desinfekce, které deklarují kratší dobu expozice než desinfekce s delší dobou expozice? Zda je to tím, že desinfekce je účinná do zaschnutí a pak již ne??? A rovněž které desinfekce používat např. pro vymýcení clostridií z prostředí? Děkuji za informaci a za tento web, který mi již několikrát pomohl ve vyhledávání informací

Předepsaná délka expozice pouze uvádí nejmenší dobu, po kterou musí prostředek působit, aby byl účinný. Je-li tedy např. uvedeno , že musí působit „do zaschnutí“, znamená to, že není možno jej po nanesení na plochu ihned setřít. Doba do zaschnutí  (cca 3 – 5 min. podle okolní teploty) je vlastní expoziční dobou. Zvolit mezi dezinfekčními přípravky s kratší či delší dobou expozice je možné, vždy zohledňujeme též další vlastnosti přípravků, zejména spektrum účinnosti, materiál dezinfikovaných ploch a pod.

Clostridia jsou anaerobní sporulující mikroby a k jejich potlačování v prostředí je nutno zvolit na vytypované plochy , předměty a zdravotnické prostředky ty dezinfekční přípravky, které jsou výrobcem deklarovány jako sporicidní.

Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *