Dobrý den,u dvoustupňové dezinfekece pro flexibilní endoskopy k fibroskopii, kolonoskopii, lze nahradit 3. krok dezinfekcí v přístroji CLEANTOP WM-S- DEZINFEKTOR endoskopů a takto ošetření endoskop hned použít na dalšího pacienta? Děkuji Míla.

Hezký den, přístroj Cleantop se používá podle návodu výrobce. Pro vyšetřovací endoskopy stačí dvoustupňová dezinfekce (DD). Třeti krok v DD je chemický, v přístroji se jedná o fyzikální postup – elekrolytické působení. V zásadě platí stále, že kontaminovaný ZP řádně dekontaminovaný v procesu DD ve virucidním prostředku, pro každou směnu čerstvý s následným mechanickým čištěním pod hladinou a oplachem pitnou vodou, je základ pro poslední chemickou dezinfekci ve spektru ABV. Použití přístroje na jiném principu je nesrovnatelné, proto musíte prokázat, že takto ošetřený ZP je nejen bezpečný pro pacienta, ale i mikrobiálně vyhovující.

S pozdravem RNDr. Jaroslava Zelenková

2 thoughts on “Dobrý den,u dvoustupňové dezinfekece pro flexibilní endoskopy k fibroskopii, kolonoskopii, lze nahradit 3. krok dezinfekcí v přístroji CLEANTOP WM-S- DEZINFEKTOR endoskopů a takto ošetření endoskop hned použít na dalšího pacienta? Děkuji Míla.”

  1. Dobrý den chci se informovat, zda u endoskopických metod, kdy se provádí nejen samotné optické vyšetření, ale i odběr vzorků, či jiný invazivní výkon automaticky vyhláška nestanovuje provádění vyššího stupně desinfekce těchto endoskopů (nejen odběrového instrumentária) děkuji

  2. Ve vyhlášce to taxativně vysloveno není, rozumí se však logicky, že u vyšetření, kde očekávám invazívní zákrok, bych měl apriori použít endoskop ošetřený vyšším stupněm dezinfekce. Při náhodném nálezu je věcí odborného zhodnocení rizika endoskopistou.
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *