Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, jakým způsobem se sterilizuje mastný tyl? Je povolena parní sterilizace?Děkuji.

Podle platného lékopisu je mastný tyl (přířezy Sanavelu smočené ve Vaselinum album) možno sterilizovat v horkovzdušném sterilizátoru při teplotě 140 st.C po dobu 90 minut nebo radiační sterilizací, kterou provádí např. BIOSTER Veverská Bitýška.

Ivan Kareš

3 thoughts on “Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, jakým způsobem se sterilizuje mastný tyl? Je povolena parní sterilizace?Děkuji.”

  1. Dobrý den pane inženýre, je mi toto nejasné, neboť povolené parametry sterilizace dle vyhlášky č. 195/2005 Sb. jsou pro horkovzdušnou sterilizaci následující: 160ºC při 60 min, 170ºC při 30 min, a pro 180ºC 20 min…. jiné parametry sterilizace vyhláška nepovoluje.
    Rozumím správně, že v ordinacích mastný styl lékaři sami sterilizovat pro své užití nemohou, jelikož by dostali příkaz od pracovníka hygiény a sterilizace mastného tylu je možná jen ve firmách, které tento postup pro jeho výrobu mají schválený, tedy lékaři museji kupovat originály? Děkuji B.

  2. Dobrý den, mastný tyl je léčivo, není možné aby si ho sama zdrav. pracoviště sterilizovala.Nemají k dispozici prostory s předepsanou třídou čistoty vzduchu na přípravu léčivých látek s následnou sterilizaci a nemají validované postupy přípravy a sterilizace.

  3. Děkuji za upřesnění informace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *