Dobrý den, chci se informovat, zda ambuvak se musí po každém použití sterilizovat a jako sterilní skladovat? Když naleznu na návodu výrobce jako možnost sterilizace – sterilizaci roztoky, je tím myšlen vyšší stupeň desinfekce (chemická sterilizace)? Děkuji

Odkazuji na odpověď k témuž dotazu ze dne 3.11.2010 – vyhledejte si ji po zadání klíčového slova „ambuvak“ ve vyhledávacím okénku Google v Dotazech na webu CSS.

Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den, chci se informovat, zda ambuvak se musí po každém použití sterilizovat a jako sterilní skladovat? Když naleznu na návodu výrobce jako možnost sterilizace – sterilizaci roztoky, je tím myšlen vyšší stupeň desinfekce (chemická sterilizace)? Děkuji”

  1. A prosím odpoveď na druhou otázku, zda se myslí chemickou sterilizací pomocí roztoků vyšší stupeň desinfekce?
    S ambuvaky je potíž, jelikož řada z nich má opravdu jak jste již psal v návodu výrobce uvedeno, že musí se před každým použitím resterilizovat, jenže zase z medicínské stránky je třeba mít ambuvak již složený k „akci“.
    Děkuji za odpověď

  2. Předpokládám, že tam, kde nelze díky materiálové nesnášenlivosti použít sterilizaci parní či horkovzdušnou, je namístě buď sterilizace chemická (ethylenoxid, formaldehyd,příp.plazma) případně vyšší stupeň dezinfekce.
    Pokud je ambuvak sterilizován v obalu a před použitím teprve kompletován, není žádný problém. Pokud je kompletace časově či technicky náročná, musí zdravotnický pracovník zvažovat riziko kontaminace ambuvaku proti benefitu život zachraňujícího výkonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *