Dobrý den, ať „gůglím“ jak „gůglím“ – stále nemám jasno v těchto pojmech: – dvojstupňová dezinfekce – vyšší st. dezinfekce a – sterilizace v roztocích… Můžete mi v tom, prosím, udělat konečně jasno? ;-) Děkuji. S pozdravem a přáním hezkého dne J. Rašková

Dvoustupňová dezinfekce je určena pro dekontaminaci vyšetřovacích flexibilních a rigidních digestivních endoskopů. Po odstranění biologických zbytků otřením endoskopu buničinou s dezinfekčním roztokem ( dezinfekční ubrousky ) s čistícími vlastnostmi a virucidním účinkem ponoříme při ruční dezinfekci endoskop do čistícího nebo enzymatického a dezinfekčního přípravku tak, aby byly ponořené a naplněné všechny duté části. Musíme dodržet doporučené koncentrace a expozici. Poté provedeme mechanickou očistu pomocí kartáčků a opláchneme pitnou nebo upravenou vodou a osušíme. Ve 2. stupni ponoříme endoskop do nepoužitého pracovního dezinfekčního roztoku s minimálně A,B,V spektrem účinnosti, doporučené koncentrace na předepsanou expoziční dobu. Následuje závěrečný oplach upravenou vodou a osušení s odstraněním zbytků vody z dutin.Varianta strojové dezinfekce v mycích a dezinfekčních zařízeních se řídí návodem výrobce.

Vyšší stupeň dezinfekce je určen k dekontaminaci zdravotnických prostředků (ZP), které nemohou být dostupnými metodami sterilizovány (flexibilní i rigidní endoskopy vyšetřovací i operační kromě digestivních(!) ). Postup je obdobný jako výše popsaný, ale používá se dezinfekční pracovní roztok určený výrobcem k vyššímu stupni dezinfekce a závěrečný oplach ZP se provádí sterilní vodou.

O dezinfekci obou typů se vede předepsaná dokumentace, jak uvádí příloha č.3 Vyhlášky MZ ČR č. 195/2005 Sb.

Postupy vyššího stupně dezinfekce byly dříve zařazovány pod pojem „sterilizace v roztocích“, dnes takto označujeme některé sofistikované strojové postupy ( např. STERIS  ).

Ivan Kareš

3 thoughts on “Dobrý den, ať „gůglím“ jak „gůglím“ – stále nemám jasno v těchto pojmech: – dvojstupňová dezinfekce – vyšší st. dezinfekce a – sterilizace v roztocích… Můžete mi v tom, prosím, udělat konečně jasno? ;-) Děkuji. S pozdravem a přáním hezkého dne J. Rašková”

  1. Dobrý den,
    nevím jak u Vás pane doktore, ale u nás se otření endoskopu považuje jako 0.krok – ochrana prostředí – viruc.prostředek, pak následuje 1.krok naložení do dezinfekčního/virucidním úč./ a čistícího roztoku,po uplynutí expozice může personál přistoupit k čištění endoskopu.Dále následuje oplach pitnou vodou a sušení poté 2.krok namočení do dezinfekčního roztoku pro digestivní endoskopy spektrum ABV a oplachem aqa purificata pro VSD ABTMCV a oplach sterilní vodou.
    Jak je možné, že Morava má jiný postup než Praha ? Co je tedy správně ? Jsme 6 let po vyhlášce ?
    Děkuji Mazaniková

  2. V textu vypadlo ve 2.větě slůvko „dezinfekčního“. Opravil jsem, děkuji za upozornění.
    To víte, my na Moravě!
    Kareš

  3. Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či je v súčasnosti prípustné, resp. vhodné po vykonaní vyššieho stupňa dezinfekcie presať flexibilný endoskop so spiritus concentratus. Na pracovisku nemáme myčku, robíme VSD ručne. Neviem, či mám správnu informáciu, ale v minulosti sa to využívalo z dôvodu minimalizácii vody v dutinách s cieľom aby sa prípadný zostatkový alkohol, ktorý fibroskopom prejde odparil a ,,vyleštil,, sklenené vlákna vo vnútri .
    Ďakujem za odpoveď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *