Dobrý den, chci se informovat, zda hygienické zařízení pro pacienty musí být vybaveno nejen tekoucí pitnou, ale i teplou vodou? Našla jsem jen §1 příloha č.1 (vyhláška č.221/2010 o požadavcích na věcné a technické vybavení ZZ) kde je uvedeno, že ZZ musí mít zajištěnou teplou vodu a že WC musí být opatřeny umyvadly, ale nikde není striktně uvedeno, zda umyvadla pacientů mají být také zajištěna teplou vodou. Co se týká WC pro personál tak to se dá vztáhnou na vyhlášku 361, podmínky při práci…. Ale nenašla jsem nic, o co bych se mohla opřít při zajištění vody teplé u WC pro pacienty, což mi přijde logické a nutné. Děkuji T.

Současný hygienický standard předpokládá dostupnost teplé vody v celém zdravotnickém zařízení, zejména v prostorách pro vyšetřování, ošetřování a léčbu pacientů, ale i v prostorách pro pacienty ambulantní i hospitalizované. Z logiky bariérového ošetřovacího režimu takový požadavek vyplývá. Zda je taxativně uveden v nějakém dalším platném předpisu, nevím.

Ale i tak jej lze vyžadovat – jeho naplnění totiž je jedním z účinných opatření proti šíření infekcí ve zdravotnickém zařízení jakéhokoli typu.

Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *