Dobrý den, setkal jsem se s tvrzením technika, že sterilizátor AUT 26 / II nelze využívat ve zdravotnictví pro sterilizaci zdravotnických prostředků. V nemocnici na něm sterilizujeme jak textil, nástroje, tak tekutiny. Chtěl bych Vás poprosit o názor a vysvětlení, jestli postupujeme správně a jestli tedy tento sterilizátor používat můžeme? Přeji hezký den, Zdeněk Drobný, Praha

Přístroj AUT 26 má válcovou komoru o rozměrech Ø 400 × 600 mm. Kvůli atypickým rozměrům komory je přístroj obtížně zařaditelný mezi malé nebo velké parní strilizátory. Přestože jeho komora není schopná pojmout jednu sterilizační jednotku, svým objemem, který přesahuje 60 litrů, je vhodnější přístroj hodnotit podle požadavků pro velké parní sterilizátory ve smyslu normy ČSN EN 285.

Potom ale podle přílohy č. 3 vyhlášky č. 195/2005 Sb. platí pro přístroje větší jak 1 sterilizační jednotka výčet technických požadavků – viz čl.

II.1.1 A), jejichž splnění je mimo možnosti přístroje AUT 26.

Z tohoto důvodu není možné používat přístroj ve zdravotnictní ke sterilizaci zdravotnických prostředků.

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology, s.r.o.

1 thought on “Dobrý den, setkal jsem se s tvrzením technika, že sterilizátor AUT 26 / II nelze využívat ve zdravotnictví pro sterilizaci zdravotnických prostředků. V nemocnici na něm sterilizujeme jak textil, nástroje, tak tekutiny. Chtěl bych Vás poprosit o názor a vysvětlení, jestli postupujeme správně a jestli tedy tento sterilizátor používat můžeme? Přeji hezký den, Zdeněk Drobný, Praha”

  1. Dobrý den,
    v naší poliklinice máme sterilizační přístroj
    AUT 26/II, jelikož je již zastaralý rádi bychom pořídili nový, můžete mi nějaký doporučit. Sterilizujeme nejen pro polikliniku, ale i pro jiné. Prosím o zaslání názvu přístroje a cenu.

    Předem děkuji

    J. Ježková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *