Váš dotaz Přeji hezký den, zvažujeme na klinice zakoupení a provádění Bowie Dick testů u starých parních sterilizátorů (např. PS 261). Pořídili bychom si testovací balíček BAG-AutoCheck-Kit nebo jen indikátorové archy, které bychom umísťovali mezi balík textilních roušek. Lze tento postup považovat za řádný, uznatelný a „průkazný“? I přesto, že přístroj ve vybavení Bowie Dick test nemá… Má takovéto testování smysl? Děkuji Vám za odpověď. Nevíme si rady. dr. Metelka, Kolín

K provádění tzv. denní BD-zkoušky doporučuji použít indikátorový systém podle normy EN ISO 11140-4. Tyto systémy se vyznačují shodnou výkonovou náročností, jak BD-zkouška provedená v balíku prádla za užití indikátoru podle EN ISO 11140-3, a přitom jednoduchou aplikací (jednorázové systémy).

K řádnému provedení a uznatelným výsledkům BD-zkoušky je zapotřebí kromě výše uvedeného testovacího systému také příslušné programové vybavení v automatice sterilizátoru. To musí zajistit normou EN 285 definovaný průběh teploty a času během BD-zkoušky.

„Ruční“ provedení BD-zkoušky tak může poskytnout nanejvýš orientační výsledky.

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology, s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *