Dobrý den, prosím Vás o informaci, zda lze sterilizovat duté kovové nástroje v horkovzdušném sterilizátoru? Jedná se mi především o jehly k opakovanému použití na fistulografii. Je takové počínání rizikové a proti právní? Děkuji Vám za odpověď! MUDr. Václav Bunnc

Podle přílohy č. 1 odst. 13.6.8 NV č. 336/2004 Sb., kterým se přejímají požadavky směrnice EU č. 93/24/EEC na zdravotnické prostředky, je výrobce zdravotnického prostředku povinen opatřit jej mj. těmito informacemi:

“…o vhodných postupech, které umožňují opakované použití zdravotnického prostředku, a to včetně čištění, dezinfekce, balení, popřípadě vhodných postupech opětovné sterilizace zdravotnického prostředku, a doporučovaném počtu opakovaných použití, jestliže je zdravotnický prostředek určen k opakovanému použití.“ Informace o postupech vhodné sterilizace Vašeho konkrétního zdravotnického prostředku (jehly k opakovanému použití na fistulografii) byste měl nalézt v návodu k použití či příbalovém letáku k tomuto prostředku nebo si je vyžádejte od jeho výrobce nebo distributora.

Obecně je možné konstatovat, že horkovzdušná sterilizace není vhodná pro pro kovové předměty s ostřím nebo ostrými funkčními hranami, které se tímto postupem otupují.

 

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology, s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *