Dobrý den, prosím Vás o sdělení jakým způsobem správně provádět dezinfekci umývadel, včetně sifonu na lůžkových odděleních nemocnice.Můžete mi prosím doporučit nejvhodnější dezinfekční prostředek. Děkuji

Rezervoárem mikroorganismů v umyvadlech jsou především tzv. perlátory či usměrňovací mřížky instalované na výtocích vodovodních baterií. Zde se shromažďuj zachycené nečistoty z vodovodního potrubí a jsou vhodnou živnou půdou pro mikroby. Proto doporučuji perlátory či usměrňovací mřížky trvale odstranit nebo alespoň v pravidelných intervalech demontovat, mechanicky očistit a dezinfikovat ponořením do pracovního roztoku dezinfekčního prostředku na předepsanou expoziční dobu.

Druhým predilekčním místem výskytu mikrobů jsou odpadní sifony, které je nutno pravidelně mechanicky čistit ( což bez demontáže a výměny je velmi obtížné! ) nebo alespoň do nich nalít dezinfekční roztok v množství odpovídajícím objemu sifonu a ponechat působit obvyklou expoziční dobu.

Celou keramickou plochu umyvadel i baterie otřeme účinným dezinfekčním prostředkem na plochy ve správné koncentraci necháme působit do zaschnutí.

Vhodné jsou chlorové dezinfekční prostředky , ale lze používat i přípravky z jiných skupin účinných látek. Detaily jistě ochotně sdělí výrobci či dodavatelé.

Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *