Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s používáním respirátorů na sálech, kdy je používat, při jakých výkonech a zda je to uvedeno v předpisech….Děkuji

Úvodem mi dovolte definici:

Chirurgické roušky (dále jen roušky) chrání před aerosolem z dýchacích cest od osoby, která ji má nasazenu, ale ne proti pronikání patogenů k této osobě z okolí. Roušky nepodléhají zkoušení své účinnosti a podle provedených testu má rouška nižší účinnost než respirátor v nejnižší třídě tj. FFP1.

Respirátor = filtrační polomaska – chrání před okolím. Respirátory se zařazují do tříd podle své účinnosti a podléhají zkoušení své účinnosti podle normy. Nejvyšší ochranu má FFP3, kde je účinnost 99,5 %. (FP = filtrační polomaska, F3 = číslo filtru). Respirátor FFP3 se vyrábí bez výdechového ventilu anebo s výdechovým ventilem (ulehčuje odchod vzduchu, méně prohřívá a vlhne). Jsou určeny k jednorázovému použití.

Z uvedeného vyplývá, že respirátory se používají tam, kde hrozí významné riziko ohrožení ošetřujícího perzonálu závažnou respirační nákazou (např. SARS, chřipka A(H1N1)…). Takové situace jsou vyjímečné a jsou řešeny spuštěním plánů krizové připravenosti či pandemických plánů. Pro tyto situace jsou zdravotnická zařízení vybavena potřebnými OOPP. U jednotlivých zřetele hodných případů závisí použití respirátoru na zvážení samotného pracovníka či nemocničního epidemiologa. Běžně se používá chirurgická maska, případně se štítkem, chránícím oči.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s používáním respirátorů na sálech, kdy je používat, při jakých výkonech a zda je to uvedeno v předpisech….Děkuji”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *