K provedení B-D simulačního testu používáme testovácí tělěso gke- Steri-Record od Scherexu.Typ PS-Stiegenhofer 669/2.Spňuje tento typ testu požadované normy?Prý se bude opět požadovat B-D papírové kartony simulující balík prádla.Děkuji

Typ  BD testu od firmy GKE odpovídá ČSN EN 11140-4.   „Sterilitzace produktů pro zdravotní péči – Chemické indikátory – Část 4: Indikátory třídy 2 jako alternativa k Bowie-Dickově zkoušce pro detekci průniku páry“  To lze doložit prohlášením o shodě.

Obecně platí, že JEDINÝM originálním BD testem je balík prádla s příslušnými rozměry a hmotností. Všechny ostatní BD testy, ať už se jedná o balíčkové,  testy v ložené mezi papíry do kovovových rámečků, elektronické BD testy, BD testy ve formě karty včetně dutinových testů od několika různých výrobců jsou tzv alternativními Bowie Dick testy. Pokud splňují požadavky výše uvedené normy, lze je používat.

Uvedené nepravdivé informace již delší dobu šíří jedna distribuční frma po celé ČR a velmi agresivním způsobem tak zavádí personál i technický management zdravotnických zařízení. Obraz o její profesionalitě nechť si vytvoří každý sám.

Děkuji za dotaz, věřím, že odpověď je dostatečně jasná. Prohlášení o shodě má tazatel vložen v originále Návodu k obsluze. Případné dotazy rád zodpovím na níže uvedené mailové adrese.

Pavel Filouš, Scherex s.r.o

pf@scherex.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *