Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení tohoto dotazu: Je Promanum N plně virucidní? Na info letácích od B Braun v češtině je přípravek označen jako plně virucidní, ale na německých stránkách je omezeně virucidní. Co je prosím Vás pravda? A ještě jeden zásadní dotaz: jaké je KRITÉRIUM pro plnou virucidnost, vím, že jde o neobalené viry… ale jsou dané nějaké konkrétní, podle kterých se to posuzuje a které musí být všechny zastoupeny? Děkuji!

K první části dotazu, který se týká výrobku Promanum N fy B.BRAUN: Firmu jsem opakovaně bez úspěchu žádal o odpověď, zkuste se na její pracovníky obrátit sám.

Pokud jde o testování virucidity přípravků, vychází se z pokynů Institutu Roberta Kocha z ledna 2004: omezeně virucidní=proti všem obaleným virům: HBV, HIV, HCV.

virucidní=proti všem obaleným i neobaleným virům. Které organizmy jsou používány jako testovací,  zjistíte dotazem přímo u některé z akreditovaných laboratoří, např. mezi partnery CSS.

Ivan Kareš

3 thoughts on “Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení tohoto dotazu: Je Promanum N plně virucidní? Na info letácích od B Braun v češtině je přípravek označen jako plně virucidní, ale na německých stránkách je omezeně virucidní. Co je prosím Vás pravda? A ještě jeden zásadní dotaz: jaké je KRITÉRIUM pro plnou virucidnost, vím, že jde o neobalené viry… ale jsou dané nějaké konkrétní, podle kterých se to posuzuje a které musí být všechny zastoupeny? Děkuji!”

  1. Pro to, aby mohl být dezinfekční prostředek označen za virucidní, musí splňovat podmínky uvedené v příslušné ČSN EN normě. Normy jsou rozděleny podle toho, do jaké oblasti je dezinfekční prostředek určen. Pro komunální hygienu podle ČSN EN 13610, testován na Lactococcus lactis Bacteriophage P001 a P008. Pro veterinární praxi podle ČSN EN 14675 na Bovinní enterovirus 1. Pro zdravotnictví podle ČSN EN 14476+A1 na Poliovirus a Adenovirus. Testování na všechny další viry je nepovinné. Tyto podmínky platí v celé EU. Tabulka virucidní účinnosti podle Institutu Roberta Kocha, v níž je účinnost rozdělena na plnou a omezeně virucidní účinnost se používá v Německu.

  2. Dobrý den, mám prosbu. Jde mi o dezinfekci při Panleukopenii. Jaky nejúspěšnější přípravek můžete doporučit? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *