Dobrý den,potřebovala bych vědět zda se kvasinka dá zničit sterilizací varem…potýkáme se s malou stále se opakujícím soorem,někde píší vše neustále převařovat,jinde zas že přehnaná hygiena na soor není dobrá.A někde jsem četla že kvasinka se varem stejně nezniší.Co je pravda?děkuji

Kvasinky se varem zničí a to po dobu 5 – 10 min . Jinak oblečení je dobré namočit do roztoku octa – např. ponožky nechat  do rána atd. Nevím, jak je dítě staré. Ale je dobré dát jódový preparát – např. Betadina – naředit v poměru 1:1 a nanést a vetřít dobře umytýma rukama maminky. Bude vše hnědnout nebo žloutnout, tak ať se neděsí. Pokud kojí, tak na bradavkách bývají kvasinky – dobré je omývat je i borovou vodou.

prim.MUDr. Nataša Bartoníková, mikrobiolog

2 thoughts on “Dobrý den,potřebovala bych vědět zda se kvasinka dá zničit sterilizací varem…potýkáme se s malou stále se opakujícím soorem,někde píší vše neustále převařovat,jinde zas že přehnaná hygiena na soor není dobrá.A někde jsem četla že kvasinka se varem stejně nezniší.Co je pravda?děkuji”

  1. děkuji za odpověď,má 7 měsíců,už nekojím a co hračky také namočit do octa?

  2. Pokud to materiál hraček vydrží, je to možné. Jinak lze ponořit rovněž do dezinfekčního jodového roztoku (např. Jodonal, ředění uvádí na etiketě výrobce).
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *