Dobrý den, musí v lékárnách, kde používají sterilizátor pouze k sušení obalů (předmětů, pomůcek) vést sterilizační deník nebo jinou dokumentaci o sušení zdr. materiálu a nechávat si kontrolovat sterilizátor pomocí bio. indikátorů? Jaká je doporučená teplota sušení (pro lékárny) v HS? Děkuji

Horkovzdušné sterilizátory, které jsou užívány pouze jako sušárny nepodléhají provoznímu ani kontrolnímu režimu dle vyhl. MZ ČR č. 306/2012 Sb.

Teplotu a délku sušení je třeba zvolit dle charakteru sušeného materiálu tak, aby nedocházelo k jeho poškození. Detaily poskytne výrobce materiálu, případně jsou uvedeny v platném Českém lékopisu.

Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den, musí v lékárnách, kde používají sterilizátor pouze k sušení obalů (předmětů, pomůcek) vést sterilizační deník nebo jinou dokumentaci o sušení zdr. materiálu a nechávat si kontrolovat sterilizátor pomocí bio. indikátorů? Jaká je doporučená teplota sušení (pro lékárny) v HS? Děkuji”

  1. Dobrý den,testování horkovzdušných sterilizátorů do 10 let od data výroby se provádí po 200 sterilizačních cyklech. Započítává se do sterilizačních cyklů pouze sterilizace nebo i sušení? Je správné, že za 200 sterilizačních cyklů považuji 200 x provoz sterilizátoru bez ohledu, zda se jedná o sterilizaci nebo sušení? Děkuji M.

  2. Dobrý den, dotazuji se věci jak vést a co všechno musí obsahovat sterilizační deník na soukromé zubní klinice. Děkuji za odpověď s úctou Konvalinová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *