Dobrý den, prosím o radu. Na operačním sále /oční/ k dezinfekci nástrojů do UZV na 5 minut používáme momentálně SEKUSEPT PLUS.Hledám k němu na výměnu v rámci dezinfekčního programu střídání účinných látek jiný roztok, který by byl vhodný též do UZV na 5 minut, byl by kompatibilní s mnoha druhy materiálů. Práškový dezinfekční roztok se nám neosvědčil, používáme malé duté nástroje. Roztoků obsahujících aldehydy se obáváme, protože se nám roztok v UZV lehce zahřívá. Jsou obavy z roztoků obsahujících aldehydy oprávněné? Je Gigasept Instru AF ke kombinaci vhodný? Moc děkuji za odpověď.

Dezinfekční přípravky do ultrazvukových myček se nemusí střídat dle dezinfekčního plánu, tudíž Vám odpadá starost s výběrem alternativy Sekusept Plus. Přesto jsem jich pár uvedla (viz. níže).

Co se týká aldehydových přípravků – u roztoků obsahující aldehydy je pravděpodobné, že při jejich zahřívání dochází ke zvýšenému uvolňování par s obsahem aldehydů do okolí, proto se aldehydové přípravky při zvýšené teplotě používají zejména v uzavřených přístrojích (myčky nástrojů). Tedy pokud můžete, do ultrazvukových myček jej nepoužívejte.

 

Možné nealdehydové alternativy jsou např. Vámi zmiňovaný Gigasept Instru AF, dále i ProCura Neu, ProCura Perfect,  ProCura Supreme nebo Helizyme.

Mgr. Jana Štěpánová, KNTB, a.s. Zlín

1 thought on “Dobrý den, prosím o radu. Na operačním sále /oční/ k dezinfekci nástrojů do UZV na 5 minut používáme momentálně SEKUSEPT PLUS.Hledám k němu na výměnu v rámci dezinfekčního programu střídání účinných látek jiný roztok, který by byl vhodný též do UZV na 5 minut, byl by kompatibilní s mnoha druhy materiálů. Práškový dezinfekční roztok se nám neosvědčil, používáme malé duté nástroje. Roztoků obsahujících aldehydy se obáváme, protože se nám roztok v UZV lehce zahřívá. Jsou obavy z roztoků obsahujících aldehydy oprávněné? Je Gigasept Instru AF ke kombinaci vhodný? Moc děkuji za odpověď.”

  1. Vyhl. č. 306/2012 Sb – příl. č. 4 bod IV.II. odst. 5 – uvádí, že čištění UZV se provádí až po předchozí dezinfekci. UZV nelze používat ke klasické dezinfekci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *