Prosím ještě o doplňující odpověď k předchozí otázce:je, pokud obíhající sestra podá instrumentářce nástroj nevybalený z primárního obalu po uplynutí 3 měsíců, vysloveně chybou nebo porušením aseptického přístupu? Nebo lze tento přístup tolerovat? Během dlouhé praxe jsme zatím nezaznamenali žádnou negativní zpětnou vazbu. Děkuji Lenka Chourová

Podle mého názoru – pokud byl nabídnut ze sekundárního obalu tak, aby si instrumentářka sama vzala primární obal a otevřela jej, je to možné. Nicméně to je postup, který umytou instrumentářku zatěžuje a relativně zvyšuje riziko kontaminace. Předpokladem samozřejmě je, že nástroj v obou obalech dosud neexspiroval.

MUDr. Ivan Kareš

1 thought on “Prosím ještě o doplňující odpověď k předchozí otázce:je, pokud obíhající sestra podá instrumentářce nástroj nevybalený z primárního obalu po uplynutí 3 měsíců, vysloveně chybou nebo porušením aseptického přístupu? Nebo lze tento přístup tolerovat? Během dlouhé praxe jsme zatím nezaznamenali žádnou negativní zpětnou vazbu. Děkuji Lenka Chourová”

  1. Jen bych chtěla upozornit, že dle platné vyhlášky
    MZ 306/2012 Sb. neexistuje exspirační doba 3 měsíců nýbrž jen 12 týdnů, což není totéž a velmi často se sestry mylně domnívají, že je to stejné.
    Doba 12 týdnů je kratší než 3 měsíce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *