Dobrý den, u horkovzdušných sterilizátorů se smí otevřít dveře přístroje, až když teplota klesně nejméně na 80°C. Je to pouze z bezpečnostních důvodů? Nebo se čas, kdy zavřený horkovzdušný sterilizátor chladne na 80°C, započítává do expozice?

Čas do zchladnutí horkovzdušného sterilizátoru na 80°C se do expozice nezapočítává. Důvody, proč je nutno čekat nejsou jen bezpečnostní, v tomto čase rovněž dochází k vyrovnávání teplot a proudění vzduchu uvnitř komory i ve sterilizačních obalech s vnějškem. Je tak do jisté míry minimalizována možnost sekundární kontaminace sterilního materiálu znečištěným vzduchem v místnosti, kde je sterilizátor umístěn.

Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den, u horkovzdušných sterilizátorů se smí otevřít dveře přístroje, až když teplota klesně nejméně na 80°C. Je to pouze z bezpečnostních důvodů? Nebo se čas, kdy zavřený horkovzdušný sterilizátor chladne na 80°C, započítává do expozice?”

  1. Zchladnutí na 80°C bylo zakotveno ve staré vyhlášce / 195/, která již neplatí. V platné vyhlášce MZ ČR 306/2012 snížení teploty před otevřením již není zmíněno.

  2. Díky za komentář! Platná vyhláška sice tento požadavek již neuvádí, ale je možné, že se vyskytuje v návodech výrobců ( zejména u starších přístrojů ). Vždy je nutno postupovat podle pokynů výrobce.
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *