Dobrý den, zajímalo by mě, jakou normu musí splňovat rukavice na centrální sterilizaci, které se používají k ručnímu mytí ZP. Existuje tabulka všech rukavic, kde bychom se mohli zorientovat napr. – propustnost, čas atd. Co znamená termín AQL – 1,5 na krabici rukavic. Děkuji

Pokud je mi známo, taková komplexní tabulka neexistuje.K použití nesterilních jednorázových ochranných rukavic je třeba říci, že všeobecně jsou určeny jen ke krátkodobému použití                 ( řádově v minutách, max. desítky minut ), protože s časem jejich nepropustnost významně klesá. Termín AQL je přípustná mez jakosti: úroveň jakosti, která je nejhorším přijatelným průměrem procesu, když se ke statistické přejímce předkládá spojitá série dávek. Hodnocení kvality rukavic statistickou metodou AQL (Acceptable Quality Limit) se provádí dle ČSN ISO 2859 – 1 a to v jediném ukazateli – nepropustnosti.

Údaj AQL – 1,5 na krabici rukavic znamená, že v příslušné šarži je maximálně 1,5 % rukavic, které jsou propustné, rozumějte s otvory.

Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *