Dobrý den, 1/ nástrojové sety balíme obálkovou metodou tak, že zabalíme nejprve jeden obal a potom stejným způsobem druhý, skladujeme chráněný 12 týdnů. 2/ Dealer nám nabízí „dvojobal“ svařené dva archy v jednom, tudíž bychom balili pouze 1x, jaká je v tomto případě exspirace u chráněného skladování? 3/ Jaký je správný způsob rozbalení nástrojového setu ve dvojitém obalu ( obálková metoda) na operačním sále? Děkuji a přeji veselé Velikonoce. Jarka

Do papírových přířezů se balí materiál pro parní sterilizaci . Tzv. psaníčko (tzv. obálková metoda) je vždy dvojité (ale je to jednoduchý obal – jednotkový), opatřené lepením s procesovým testem. Volně ložené má exspiraci 6 dnů, pokud je chráněno např. bezprašnou skříní apod., pak se doba prodlužuje na 12 týdnů.

Dvojitý obal je obal, kde se uzavírá svárem nebo lepením každý obal zvlášť (viz norma ČSN EN 868 ). Balení do papíru / přířezů znamená, že již v tabulce máte tento obal klasifikován jako obal jednoduchý, byť se skládá ze dvou vrstev ( exspirace: volně ložený – 6 dnů, chraněný- 12 týdnů ), někteří výrobci rozlišují barevně vnější a vnitřní stranu přířezu. Postup při balení je následující – obálkovou metodou zabalíme vnitřní část přířezu a takto zabalený předmět balíme do vnějšího papíru, který v místech všech spojů přelepíme spec. lepící páskou a opatříme procesových testem.Závěr: jedná se o obal jednoduchý, i když ve skutečnosti je to tzv. dvojobal, což je slangově.

Dvojitý obal, který je deklarován ve vyhlášce č. 306/2012 Sb., není totéž jako dvouvrstevný  obal. Způsob balení a bezpečné použití  je nesrovnatelné. Dvojitý obal znamená, že každý z obou obalů musí být samostatně zabalen a uzavřen. Správný postup při rozbalování „psaníčka“ je vám povinen sdělit každý dodavatel přířezů.

RNDr. Jaroslava Zelenková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *