Dobrý den, jakou práci může na centrální sterilizaci vykonávat zaměstnanec, který nemá žádné zdravotnické vzdělání, ani sanitářský kurz a který byl přijat ve funkci pomocná síla? Může pracovat v předsterilizační přípravě ZP po zaškolení na pracovišti? Děkuji za odpověď

Dle vyhlášky MZ ČR č.306/2012 Sb. v příloze č.4, odstavci 5 se uvádí, že : „Sterilizaci provádějí proškolení zdravotničtí pracovníci. Na Centrální sterilizaci zodpovídá za provoz a kvalitu zdravotnický pracovník, který absolvoval specializační studium nebo certifikační kurz, případně jiný zaškolený zdravotnický pracovník lékařského oboru.
Ve vyhlášce MZ ČR č. 55/2011Sb. o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků je stanoveno, která zdravotnická povolání mohou zajišťovat dezinfekci a sterilizaci zdravotnických prostředků.
Z těchto dvou vyhlášek je jasné, že na centrální sterilizaci může pracovník přijatý jako pomocná síla (tedy nikoli zdravotnický pracovník!)  provádět např. úklidové práce,  transport zdravotnických prostředků od klienta na centrální sterilizaci a zpět. Vše ostatní předpokládá zdravotnické vzdělání, minimálně sanitářský kurz.

Dagmar Ježková, vrchní sestra odd. CS FN Brno.

1 thought on “Dobrý den, jakou práci může na centrální sterilizaci vykonávat zaměstnanec, který nemá žádné zdravotnické vzdělání, ani sanitářský kurz a který byl přijat ve funkci pomocná síla? Může pracovat v předsterilizační přípravě ZP po zaškolení na pracovišti? Děkuji za odpověď”

  1. Pekný deň. Môžem mať otázku ,príklad keď som pracovala na Hygiene ako Sanitarka a tá sterilizácie bola úplne iná. A keď ide Sanitarka zrazu pracovať na centrálnu sterilizáciu. Je nejaký kurz aby sa o sterilizaci naučila čo najviac vzdelával sa . Ďakujem za odpoveď. Trhanova Jana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *