Dobrý den, ve stravovacím provozu jsme používali dezinfekční mýdlo, dodavatelská firma nám je přestala dodávat s tím, že máme používat normální mýdlo a následně provádět hygienickou dezinfekci rukou. Je to správné? Tento postup je časově náročný a není zaručeno, že jej budou všichni zaměstnanci kuchyně dodržovat. Děkuji.

Jestliže mytí rukou + následná dezinfekce ve stravovacím provozu zdržuje, mohou pracovníci použít mýdlo s dezinfekčním účinkem ( např. Prosavon Scrub- biocidní účinnost), protože vydávají potraviny.
V případě  epidemiologicky závažné situace musí provádět HDR pomocí alkoholové dezinfekce( např. Septoderm).

Je třeba si uvědeomit, že užití dezinfekčního mýdla vyžaduje, aby zůstalo stanovený expoziční čas v kontaktu s pokožkou rukou. Dělají to pracovníci správně? Dodržování správných postupů platí jako povinnost bez výjimky stejně i u klasické HDR.

Zuzana Menšíková
Bochemie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.