Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je správný postup svlékání ochranného oděvu(pláště), ústenky, čepice, rukavic. V jakém pořadí? Existují postupy pro hasiče pro svlékání ochranných protichemických oděvů, ale pro izolační režimy v nemocnicích jsem nic nenašla. Moc děkuji za odpověď.

Doporučený postup:

• po kontaktu s pacientem odložit plášť, oblek, boty a rukavice do zdvojených igelitových pytlů a ihned si umýt ruce,
• sejmout respirátor, ochranné brýle, případně obličejový štít a odložit do samostatných zdvojených igelitových pytlů,
• znovu si umýt ruce po odložení všech pomůcek osobní ochrany a provést jejich dezinfekci,
• nemanipulovat dál s odloženými OOP,
• zajistit dezinfekci osob .

Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je správný postup svlékání ochranného oděvu(pláště), ústenky, čepice, rukavic. V jakém pořadí? Existují postupy pro hasiče pro svlékání ochranných protichemických oděvů, ale pro izolační režimy v nemocnicích jsem nic nenašla. Moc děkuji za odpověď.”

  1. Dobrý den, chtěla bych se ujistit ve správném postupu zabezpečení rukou po sundání rukavic: ruce dezinfikujeme nebo jak vy říkáte myjeme? Říká se, že mytí je odstranění špíny /dále pak před jídlem po toaletě/v případě Cl.diff.Moje otázka tedy zní po sundání rukavic je správně ruce umýt nebo vydezinfikovat? Podotýkám, že rukavice se většinou používají netalkované.
    Děkuji za upřesnění Jana

  2. Ve standardní epidemiologické situaci stačí ruce dezinfikovat. Jak správně uvádíte, pokud nejsou rukavice talkované, nedošlo k jejich protržení nebo k významné jiné kontaminaci. Text původní odpovědi jsem převzal z materiálů k postupu při výskytu vysoce nebezpečných nákaz.
    Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *