Dobrý den, v nemocnici pracují nezdravotnické profese např. učitelky, smluvní úklid. Neprovádějí sice přímou ošetřovatelskou péči, ale přecházejí od pacienta k pacientovi /učitelky/. Provádějí HDR, ale mají nalakované nehty, šperky. Říkají, že nejsou zdravotníci a proto se na ně úprava nehtů nevztahuje totéž jsou pracovnice úklidu. Mají vyjímku? Děkuji

Nejedná se o výjimku. Vyhláška MZ ČR č. 306/2012 Sb. v příloze č.3 ukládá tyto povinnosti pouze zdravotnickým pracovníkům.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, v nemocnici pracují nezdravotnické profese např. učitelky, smluvní úklid. Neprovádějí sice přímou ošetřovatelskou péči, ale přecházejí od pacienta k pacientovi /učitelky/. Provádějí HDR, ale mají nalakované nehty, šperky. Říkají, že nejsou zdravotníci a proto se na ně úprava nehtů nevztahuje totéž jsou pracovnice úklidu. Mají vyjímku? Děkuji”

  1. Musím na toto téma reagovat, neboť mi připadá znění ve vyhlášce 306/2012 Sb. trochu nelogické, neboť učitelka odborného výcviku učí a ukazuje studentům některé zdr.výkony přímo na pacientovi. A co studenti, ti jsou již považováni za zdravotnické pracovníky, nebo se na ně též tato vyhláška také nevztahuje a mohou nosit šperky a nalakované nehty?
    Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *