Dobrý den, prosím o informaci jakým způsobem se mají ukládat použité emitní misky před dezinfekcí. Mohou být v uzavřeném kontejneru „na sucho“? Misky se používají k zavedení žilního vstupu nebo odběru krve. Děkuji

Použité emitní misky stejně jako jiné kontaminované opakovaně užívané zdravotnické prostředky (ZP) mají být bezprostředně po výkonu uloženy do dekontaminačního roztoku a následně čištěny a dezinfikovány. Pokud to provoz vyžaduje, je možné uložit kontaminované ZP do vyčleněných kontejnerů či van tzv. nasucho a transportovat je k vlastní dekontaminaci, čištění a dezinfekci. Doba, po kterou jsou ZP uloženy nasucho by měla být co nejkratší ( řádově v minutách ), aby se předešlo zasychání a koagulaci biologického znečištění, což ztěžuje jejich  důslednou očistu.

Ivan Kareš

1 thought on “Dobrý den, prosím o informaci jakým způsobem se mají ukládat použité emitní misky před dezinfekcí. Mohou být v uzavřeném kontejneru „na sucho“? Misky se používají k zavedení žilního vstupu nebo odběru krve. Děkuji”

  1. V nemocnici máme spalovnu,ve které se spaluje nemocniční odpad.Ostré předměty jehly,ampulky,stříkačky s jehlami ukládáme do nádob k tomu určených s víkem a likvidujeme 1x za 24hod.Nové nařízení je ,že máme samostatně ukládat lékovky inj. s obsahem 50 ml,které mají gumový uzávěr do nádob označených sklo.Často v těchto lékovkách máme zbytky léků a musíme z nich vytahovat jehly .Je to správný postup?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *