Vláda schválila novelu zákona o zdravotních službách

ickoVláda na svém zasedání (23. 9.) schválila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování.

„Chceme vybudovat funkční Národní zdravotnický informační systém, který poskytne přehled o dostupnosti a kvalitě léčebné péče v celé České republice. Jeho důležitou součástí bude mimo jiné Národní registr zdravotnických pracovníků. Je to další krok, kterým zvýšíme efektivitu poskytování zdravotních služeb a který bude mít pozitivní dopad na pacienty,“ komentoval normu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Po zrušení Národního registru zdravotnických pracovníků nálezem Ústavního soudu v roce 2012 v praxi velice chybí jednotný celostátní registr zdravotnických pracovníků. Je tak obtížné sledovat demografický a kapacitní vývoj populace zdravotnických profesionálů, analyzovat dostupnost jejich služeb pro občany ČR, nebo předvídat potřebné vzdělávací kapacity. Novela zákona o zdravotních službách navrhuje novou podobu Národního registru zdravotnických pracovníků jako zcela neveřejného systému sloužícího pouze výše uvedeným účelům. Vyhoví se tak námitce Ústavního soudu, který registr zrušil zejména z důvodu neoprávněného zásahu do soukromí zdravotnických pracovníků, respektive jejich práva na informační sebeurčení.

V rámci novely zákona o zdravotních službách se, kromě zmiňovaného Národního registru zdravotnických pracovníků, dále zřizuje Národní registr hrazených zdravotních služeb, Národní diabetologický registr a Národní registr intenzivní péče. Údaje z nich získané rovněž přispějí ke zkvalitnění zdravotní péče a ke zpřesnění stanovování úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Národní zdravotnický informační systém spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Novelou se nyní bude zabývat Poslanecká sněmovna.

Zdroj:  http://www.mzcr.cz/dokumenty/vlada-schvalila-novelu-zakona-o-zdravotnich-sluzbach-_10815_1.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *